Položka již není v nabídce

Phurbu, Phurba (kila) 

Phurbu je trojhranná dýka s výrazným zdobením, jež znázorňuje četná božstva a démony.

Tento energetický zářič má svůj původ v Indii, kde sloužil jako šamanský nástroj starověkých „védů". Phurbu, stejně jako dordže, patří mezi nejsilnější energetické zářiče. Proto je třeba pracovat s ním velmi obezřetně.

Spektrum pro použití phurby je velmi široké.

Phurby bývají zhotoveny z nejrůznějších materiálů - nejčastěji z horského křišťálu, mosazi, železa, některé jsou dokonce zdobeny drahými kameny.

Bohatá zdobení ve tvaru tří obličejů na jejich vrcholu představují trojici ochranných božstev, která napomáhají při očišťování tří jedů mysli - nenávisti, ulpívání a nevědomosti (zaslepenosti).

Z každé strany trojhranné čepele jsou vyobrazeny éterické bytosti v podobě zkřížených hadů, kteří představují aktivní průběh prány (hadí sílu kundalíni).  Některé phurby mají místo tří hlav na svém vrcholu „sféru" obepjatou dordžem a nazývají se dordžephurby.

Dordžephurby jsou silné ochranné nástroje a jsou považovány za božstvo samé.

Práce s phurbu:

Vzhledem k tomu, že je phurbu jedním z nejsilovějších směrových zářičů, je třeba s ním pracovat velmi opatrně a sledovat, kam míří pól, který vysílá a koho by případně mohl ohrozit.

U špičky phurbu se nachází kladný (vysílající) pól a u hlav je pól záporný (odebírající, absorbční). Při odebírání energií, které nechcete přijmout za své, je třeba používat tu ruku, která je pro vás vydávající (většinou to bývá ruka pravá).

Pokud leží phurbu v klidu, má schopnost očišťovat prostor, ve kterém se nachází. S dýkou phurbu můžeme přímo manipulovat s konkrétními energiemi, nebo ji můžeme pokládat (zabodávat) na určitá místa a nechat ji působit samovolně.

Phurbu lze dobře použít také v reflexní terapii ke stimulaci reflexních bodů (zde se používá horní vrchol nástroje). Phurbu můžete také volně položit kolem těla a tak z něj odstraňovat nejrůznější tělesné a duševní potíže, bolesti a neduhy.

Položíte-li phurbu špičkou směrem k nohám, pomáhá při tělesných a duševních problémech a také při meditaci. Phurbu je možno nabíjet všemi elementy a je třeba ho pravidelně (nejlépe po každém použití), čistit. Optimální metodou pro jeho vyčištění je vykuřování.

Phurbu lze darovat, pokud usoudíme, že je ho pro jiného člověka třeba. Phurbu by nikdy nemělo být v místnosti uloženo tak, aby ho spatřil kdokoliv, kdo do místnosti vstoupí a to z důvodu, že na neznalého člověka by mohlo zapůsobit velmi silně až negativně.

nahoru