Popis
Med je nejznámější a nejdůležitější včelí produkt. Je to hodnotná dietetická potravina a sladidlo, velmi bohatá na minerální látky a vitamíny. Včely posbírají nektar nebo medovici a jiné sladké šťávy rostlinného původu, které obohatí látkami z vlastního těla (enzymy a živočišné bílkoviny z hltanových žláz), uskladní v plástech, kde pak tato hmota dozrává v med.
Léčivé účinky medu znali již ve starém Egyptě a populárním se stal na začátku 20. století, kdy lékaři prokázali jeho přírodní antibiotické a antibakteriální vlastnosti s posilujícími účinky na celý organismus. Obsahuje vysoký podíl jednoduchých cukrů, hlavně glukózy a jen malé množství vody, proto ničí bakterie a nemůže se kazit! Jeho složení závisí na květech sesbíraných včelami.
Včelí akátový med patří mezi nejzajímavější druhy medu. Je zcela jedinečný, protože obsahuje vysoký podíl fruktózy, díky kterému krystalizuje výrazně pomaleji, než ostatní druhy medu. Zůstává tak po dlouhou dobu v tekutém stavu. Má krásně čirou, sluníčkově zlatavou barvu a zcela výtečnou chuť, kterou každý milovník medu okamžitě ocení! Je slaďoučký a příjemně květinově aromatický. Navíc je výborně stravitelný, takže ho snášejí i ti, kteří považují medovinový med za těžký do žaludku. Trnovník akát je protizánětlivá léčivka, která prospívá zejména zažívacímu traktu. Používá se proti zácpě, křečím ve střevech a žaludku, pomáhá hojit žaludeční a dvanácterníkové vředy. Lze ho využít i na podporu tvorby žluči a při překyselení žaludku. Má mírné močopudné účinky a podporuje pocení.
Včelí med květový akátový - účinky:
- protizánětlivé, antibakteriální a hojivé - přírodní antibiotikum
- posiluje imunitu a zlepšuje celkovou obranyschopnost organismu
- prevence a léčba nemocí z nachlazení, chřipky a jiných respiračních chorob - usnadňuje vykašlávání a může snížit horečku
- antioxidant, odbourává stres, působí uklidňujícím a uvolňujícím dojmem
- v porovnání s jinými medy má nejnižší enzymovou aktivitu a nízký glykemický index (okolo 32)
- velmi chutné sladidlo, kterým můžete nahradit běžný cukr, vhodný pro RAW stravu
- zvyšuje počet probiotických bakterií ve střevech, zlepšuje trávení a činnost střev, urychluje hojení žlučníkových a dvanácterníkových vředů
- podporuje produktivitu a kreativitu
- dodává tělu energii, je vhodný pro sportovce, v období rekonvalescence, pro malé děti - velmi rychle osvěží i jedna lžička medu
- každodenní popíjení šálku horké vody se 2 čajovými lžičkami medu a ½ čajové lžičky skořice cejlonské může vyléčit nachlazení i chronické nemoci
- skvělá přísada pro přípravu sladkých pokrmů, dezertů a vánočního cukroví, kterým dodává jedinečnou chuť
- med je trvanlivá potravina, která se při správném skladování nemůže zkazit!
Skladování: Aby si med zachoval všechny své cenné a účinné látky, je třeba ho dobře uskladnit. Neprospívá mu vysoká teplota, sluneční záření, kov ani časté přelévání. Ideální uskladnění je ve skleněné nebo keramické nádobě, na chladnějším a tmavém místě. Pro jeho nabírání používejte speciální dřevěnou naběračku - medonosku.